
Carne
Momentele zilei în cheie gourmand-gourmet:
- Prânz (delicat È™i delicios, în stil mediteranean; meniu uÈ™or, care să-È›i facă ziua uÈ™oară; ieÈ™i din grijile zilei È™i de bucuri de gustul mâncărurilor, experimentezi scurte escapade culinare în sudul însorit al Europei... fără să fi părăsit BucureÈ™tiul)
- Cină (lejeră, între prieteni, repovestind ziua de azi È™i proiectând-o pe cea de mâine)

Vienez sau parizian? - întrebi gândind că numai felul în care îl „înveleÈ™ti” în ou, făină sau pesmet contează. De fapt, sunt zeci de variante, iar reÈ›eta pe care v-o propunem este... uruguayană. Ca È™i carnea pe care-o folosim!

ReÈ›eta are multe în comun cu „turnedoul Rossini”, atribuit compozitorului italian, care i-ar fi cerut bucătarului să se dea din faÈ›a maÈ™inii de gătit (tournez dos!) ca să vadă cum găteÈ™te. PrezenÈ›a piureului de trufe schimbă însă accentele reÈ›etei!

Preparat tipic american, regândit pentru ingredientele Alpilor! Ai zice că păstorii italieni au ales să se mute la New York doar ca să experimenteze această asociere între celebra lor fontina de vacă, pancetta clasică, legume È™i... cartofi prajiti.

E foarte bună carnea de pui, dar cea de curcan nu are egal în gastronomie! AÈ™adar, reinterpretăm pentru tine o clasică reÈ›etă cu origini austriece, ca să-l mulÈ›umim È™i pe gurmandul din tine È™i pe acela interesat de o dietă sănătoasă.

Clasica Saltimbocca alla romana - din carne de curcan, unt, vin alb, prosciutto crudo di Parma – îÈ™i află în meniul nostru pandant într-un preparat care are ca vedetă carnea de curcan. Descoperă noi texturi È™i gusturi echilibrate, într-o farfurie de top!

Carnea de cocoÈ™ de munte e o delicatesă atunci când e preparată aÈ™a. Fezandată, unsă cu ulei de măsline, È›inută atât cît trebuie la cuptor È™i udată cu sosul în care, pe lângă unt, usturoi, lămâie È™i miere, simÈ›i intens rozmarinul.

O friptură suculentă de antricot de Angus este, pentru mulÈ›i, răsfățul suprem! E ceva în reÈ›eta asta care... stimulează centrii nervoÈ™i, provocând plăceri gustative unice. N-ai nevoie de multe adaosuri. Doar mix de salate È™i un prieten vechi: sosul tartar.

Vitele acestea texane reprezintă cea mai valoroasă varietate a rasei lor. Iar carnea e pe măsura laudelor ce i se aduc! Fragedă și cu un gust aparte, pe care nu ai cum să-l uiți ușor, se potrivește de minune cu sosul tartar (preferat și de bucătar).

Carne fragedă, atent friptă pe grătar, aÈ™ezată în farfurie la timpul potrivit, în aÈ™a fel încât toate sucurile ei să-È›i rămână È›ie. Și poate că tocmai din acest moment imaginaÈ›ia începe să funcÈ›ioneze. Oare ce grnitură ai putea să-i adaugi?

Un preparat foarte simplu dar celebru. Numele său vine de la cel al scriitorului și diplomatului francez Francois de Chateaubriand. Bucătarul său obișnuia să taie fileuri de vită, pe care le gătea și le servea la masă cu un sos bearnez. Delectează-te!

Acest fel de mâncare pleacă de la muÈ™chiul de vită cu o textură matură È™i un gust perfect. Un sos de brânză cu mucegai gorgonzola, specifică regiunii lombarde, va fi o asociere pe cât de neaÈ™teptată pentru tine, pe atât de greu de uitat...

Mai fibros decât muÈ™chiul de viÈ›el, dar mai consistent, muÈ™chiul de vită are celebritatea sa. La masa aceasta, vei avea parte si de bureÈ›i porcini, cu al lor parfum de muÈ™chi de pădure, È™i de trufe, de a căror aromă vei fi vrăjit.

MuÈ™chi de vită de Uruguay È™i reducÈ›ie de oÈ›et balsamic – fusion italiano-sud-american care uimeÈ™te prin rafinamentul dezinvolt. Tăiată cu cuÈ›itul, carnea îÈ™i va dezvălui miezul de un roz perfect, pe care să picuri un strop de sos balsamic.

Este o carne fragedă, cu un gust inconfundabil, iar pusă la cuptor atinge apogeul savorilor. Încearcă această reÈ›etă care provoacă È™i prin sosul de mentă, care te face să simÈ›i în nări aromele unei Mediterane sud-orientale...

Ciolanul de porc cu bere e românesc sadea. Însă ciolanul de MangaliÈ›a cu sos de bere e deja un accent cultural (È™i culinar) care promite altfel de răsfățuri gustative. Și zău că nu È›i-ar plăcea să lipseÈ™ti de la această întâlnire pentru gurmeÈ›i!

Acesta e... porcul de dietă. AÈ™adar, consumă-l fără teama că-È›i va creÈ™te colesterolul! Și bucură-te de savoarea dată cărnii de ierburile aromatice È™i de asocierea sublimă dintre sosul de muÈ™tar È™i blând-cremoasa brânză fontina italiană.

Fraged, gustos, hrănitor, prăjit cu atenÈ›ie în ulei de măsline aromat cu rozmarin, pieptul de rață are toate datele pentru a te uimi. Piureul de păstârnac adaugă o nota delicat dulce, iar lichiorul din sâmburi de fructe potenÈ›ează savorile.

Asocierea între ficatul onctuos de gâscă È™i prunele caramelizate e deja un clasic al unei culturi gurmand de unde ne place să ne revendicăm meniul rafinat. Preparatul cunoaÈ™te zeci de variaÈ›ii. Dar oare unde vei trăi tu primul fior?